Drumul spre Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare, la 32 km amonte de Campeni (pe DN75). Un drum asfaltat de pe valea Ordancusei, de 23 km duce pana in catunul Ghetar. Pestera este localizata la 46°29′23″N 22°48′35″E si este sculptata in calcare de varsta Jurasic superior, dispuse pe directia NV-SE, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Ghetari - Ocoale. Lungimea totala este de 720 m, denivelarea fiind de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adancime si 60 de metri in diametru. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii care permite accesul intr-o sala imensa, numita „Sala Mare”, cu un diametru de aproximativ 47 m. Aceasta se continua spre NV cu Sala "Biserica", principala atractie turistica a pesterii, iar in partea de sud se deschide intrarea larga de 15 m si inalta de 7 m a Galeriei Maxim Pop, care dupa ce coboara 68 m se continua cu Rezervatia Mare a pesterii. Principala "resursa" stiintifica si turistica a pesterii este blocul de gheata, cu un volum de 75.000 m3 si o grosime medie de 16 m (forajul efectuat in februarie 2003 a ajuns la o adancime maxima de 22,53 m). Se gaseste cantonat in Sala Mare, formand planseul acestei sali, de unde se prelungeste sub forma unor "limbi de gheata" in Rezervatia Mare, Biserica si Rezervatia Mica. In aceste trei sali, la o oarecare distanta de blocul de gheata se dezvolta stalagmite de gheata, cu dimensiuni variabile, de la cativa cm la peste 10m (in Biserica). Spre deosebire de blocul de gheata care are are o varsta aproximativa de 3500 ani, stalagmitele de aici se pot topi de la un an la altul.
Foarte frumoase fotografiile tale, mi-ai adus aminte de excursia pe care am facut-o in 2008 in Muntii Apuseni... atunci am vazut si eu, in sfarsit, pestera Scarisoara. Magnifica!
Aici gasiti un jurnal de calatorie, o promovare a valorilor naturale, culturale si istorice din Romania,informatii si imagini din locurile prin care am umblat!
Foarte frumoase fotografiile tale, mi-ai adus aminte de excursia pe care am facut-o in 2008 in Muntii Apuseni... atunci am vazut si eu, in sfarsit, pestera Scarisoara. Magnifica!
RăspundețiȘtergerehttp://galeriadefotografii.blogspot.com/search/label/Scarisoara